Sensitiv og Kløende Hovedbund

Sensitiv og Kløende Hovedbund

To nylige undersøgelser* har konstateret, at i gennemsnit lider 40% af alle voksne, af en sensitiv eller kløende hovedbund.

Interessant nok, er det ikke kun dem med sensitiv hud, dermatitis, psoriasis eller eksem, der oplever en sart hovedbund. Kløen, prikken eller smerten, forbundet med en sensitiv hovedbund, kan være et direkte resultat af forurening, varme, stress, kemiske behandlinger og shampoo.

Vores huds vigtigste forsvar mod ydre skade, er en sund og intakt olie- og fugtbarriere. Denne kan kan beskadiges og udsættes man så yderligere for et bredt udvalg af kemikalier eller en af de andre eksponenter, gør det hovedbunden og håret særligt sårbart.

Med det i tankerne, får du her Odyliques 5-punkts guide til en sund hovedbund - og smukt hår!1) Brug en blid, pH-balanceret shampoo**
Gentagen vask med skrap shampoo fjerner fedtstofferne fra vores hovedbund og beskadiger hårsækkene på samme måde, som stærke rensemidler kan efterlade vores ansigt og hænder tørre og ømme.
Når fugt- og oliebarrieren er beskadiget, kan kemikalier og andre irritationsmidler lettere trænge igennem, sensibiliserer hovedbunden og forlænge perioden med irritation.

Det giver mening at undgå shampoo, der indeholder kendte irritationsmidler som sulfater, syntetiske duftstoffer og anti-skælmidler. Disse faktisk kan øge skæl og kløe, hvis du har en følsom hovedbund. Vælg en shampoo, der er baseret på milde sæber af plante oprindelse, naturlige urter og konditioneringsmidler, der også er syrebalancerede til hovedbunden og håret (omkring pH 5,5).

Hvis din hovedbund er irriteret, så prøv at undlade at vaske hår mere end to gange om ugen. Skyl grundigt og slut eventuelt med en sur skylning (se punkt 2).

Odyliques økologiske og 100% naturlige shampooer, er ideelle til en følsom eller kløende hovedbund:
Gentle Herb Shampoo | Tea Tree Shampoo


2) Neutraliser hårdt vand
Kalk gør vand 'hårdt' og basisk, og er ikke hovedbundens bedste ven. Det gør håret mat og forstyrrer hovedbundens naturlige syrekappe, og giver dermed adgang til kemikalier og bakterier.

Hvis du bor i et område med hårdt vand, kan du enten anvende en hårprodukt specifikt til at skylle med syre eller du kan tilføje et par dråber æbleeddike eller citronsaft til en halv liter vand, som den sidste skylning. Det vil fremme en sund hovedbund, fri for kløe og et skinnende hår.


3) Skyl på en ikke-vaskedag
Udover at bruge en mildere shampoo, prøv at vaske knap så ofte. En grundig skylning med klart vand i brusebadet, efterfulgt af en sur skylning (se ovenfor) kan omhyggeligt rense, fjerne sved og genopfriske hovedbunden og håret mellem shampoo hårvask (fedtet hår og en tør hovedbund, er en almindelig følge af 'alt for ofte' hårvask med skrap shampoo).


4) Overdriv ikke med stylingprodukter og hårfarve
Det er ikke den mest sexede løsning, men af to grunde, hjælper det at bruge færre stylingprodukter. Generelt gavner de hverken håret eller hovedbundens sundhed. Og da de har et højt indhold af tørrende opløsningsmidler og blødgørere, kræves der en skrappere shampoo for at fjerne belægningen.

Vælg den mildest mulige farve du kan. Eventuelt en baseret på planter som henna og valnød, og giv dit hår og hovedbund en ugentlig overnight plejede maske.


5) Beskyt hår og hovedbund mod varme og sol
Helt indlysende, men en hat yder en god beskyttelse mod stærkt sollys, vind og forurening. Hårplejeprodukter indeholdende urter med naturlige antioxidanter, som Padderokke, Brændenælde, Kamille og Aloe Vera, giver beskyttelse mod UV-skader og farveblegning.

Kunstig varme kan også være ret udtørrende, så lad dit hår lufttørre hvis muligt eller sæt din hårtørrer på lav varme.

* 44% og 36% af de respektive forsøgsantal.
** Odylique Gentle Herb Shampoo modtog prisen for ’Best Shampoo for Sensitive Scalps’ i 2015-2016 ved Observatoire des Cosmetiques Awards.

Referencer

Br J Dermatol. 2008 Jan;158(1):130-3. Epub 2007 Nov 6. Sensitive skin is not limited to the face. Saint-Martory C1, Roguedas-Contios AM, Sibaud V, Degouy A, Schmitt AM, Misery L.

Contact Dermatitis. 2008 Apr;58(4):234-8. doi: 10.1111/j.1600-0536.2007.01288.x. Sensitive scalp: does this condition exist? An epidemiological study. Misery L1, Sibaud V, Ambronati M, Macy G, Boussetta S, Taieb C.

Int J Trichology. 2012 Apr-Jun; 4(2): 102–104. Sensitive Scalp Kiran Godse and Vijay Zawar1

Clin Exp Dermatol. 2009 Dec;34(8):e521-30. doi: 10.1111/j.1365-2230.2009.03487.x. Epub 2009 Aug 28. How do perceptions of sensitive skin differ at different anatomical sites? An epidemiological study. Farage MA


(Kilde: odylique.co.uk)